Wpisy z tagiem: kaczka świąteczna

środa, 22 grudnia 2010
Kaczka z czarną porzeczką

Kaczka to wyjątkowo świąteczne danie. Ten przepis jest naprawdę prosty, a danie efektowne i niezwykle smaczne.

 

Kaczka z czarną porzeczką

6 pojedynczych piersi z kaczki (około 30 dag każda)

1 szklanka czarnej porzeczki (mrożonej)

1 szklanka wina

1 szklanka soku z czarnej porzeczki

3 cm kawałek imbiru

1 duża cebula

sól

pieprz

tymianek

4 ząbki czosnku

miód

 

Piersi z kaczki umyć, osuszyć, naciąć skórę i natrzeć przyprawami – solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem. Odstawić przynajmniej na noc. Następnie skórą do dołu smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, z kaczki dosyć się wytopi) do zrumienienia skórki, z drugiej strony smażyć bardzo krótko około 30 sekund. Przełożyć na blaszkę, skórą do góry i wstawić no piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 – 15 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Po upieczeniu wyjąć mięso, przykryć folią i przynajmniej 5 minut dać mu odpocząć.

W międzyczasie na patelnię, na której smażona była kaczka zezłocić cebulę pokrojoną w kostkę, na wlać wino, odparować 2/3, następnie wlać sok i także odparować, dodać utarty imbir, porzeczki i gotować około 3 -4 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać miodu, by złamać kwas z owców. Gotowym sosem polać pokrojone pokrojone w plastry piersi kaczki.

Tagi
PustaMiska - akcja charytatywna